הפרעות שינה

הפרעות שינה נפוצות יותר ויותר – ישנם אנשים שמתקשים להרדם ויש כאלה המתעוררים באמצע השינה ומתקשים לחזור לישון. הגורמים לבעיות בשינה יכולים להיות שונים ומגוונים ולכן ההמלצות שאכתוב עכשיו מתאימות למצבים שונים וכדאי לנסות להבין מה מתאים לכם בכדי להגיע לתוצאה הטובה ביותר.

אז מה עושים?

  1. צמחים מרגיעים – יש אנשים שמתקשים להרדם בגלל מחשבות טורדניות. המחשבות הן בדרך כלל מחשבות מדאיגות, משימות לא סגורות שמחכות למחר, דברים שנזכרים בהם פתאום וצריכים לקבל מענה ועוד.. הפתרון עשוי להיות צמחי מרפא מרגיעים: פסיפלורה, מליסה, לואיזה, כשות ועוד. תוכלו לבחור צמח אחד או יותר מהרשימה ולנסות לשתות חליטה שלו כחצי שעה לפני השינה. ניתן לערבב גם עם צמחים אחרים כדי לקבל את הטעם האהוב עליכם (בהסתייגות קלה – בסעיף הבא).
  2. שימו לב לא לשתות חליטות מעוררות בשעות שלפני השינה. לא קפה, לא תה שחור ולא תה ירוק. החליטות שבחרתם בסעיף הראשון צריכות להיות מצמחים טבעיים או משקיות תה שאינן מכילות קפאין.
  3. אם אתם מנסים להרדם ולא מצליחים – מרגישים שצמחי המרפא עוזרים מעט אבל יש צורך במשהו חזק יותר – כנראה שתפיקו תועלת מלקטיום פורטה. לקטיום פורטה הוא מוצר של חברת סופהרב ומסייע להפחית חרדה ולהרגיע. החלק הפחות נחמד כאן זה המחיר אבל אם מצאתם שזה עוזר לכם – תסכימו כנראה לשלם את מחירו היקר.
  4. דבר אחרון בעניין טרדות ההרדמות – אנשים מוצאים לפעמים תועלת במחברת ועט על יד המיטה. כאשר נזכרים לפתע במשימה למחר, ברעיון שמתרוצץ בראש ועוד – מוציאים את הרעיון בזריזות למחברת וחוזרים ל Mode שינה.. אגב, להוציא את המחשבה לתזכורת בטלפון – זה לא עובד ויכול רק להפריע: זה לא עובד מכיוון שיש משהו במעבר בין המוח ובין הכתיבה ביד שמעביר את הטרדות שנובעות ממקומות עמוקים-חייתיים במוח אל קליפת המוח שמניעה את היד יחד עם תיאום יד-עין וכך יוצרת חיבור ופריקה של הטרדות אל קליפת המוח, האזורים המבוקרים יותר של המוח שלנו. בנוסף, שימוש במסך סמוך לשינה הוא ממש ממש לא מומלץ ועל כך בסעיף הבא.
  5. תאורה – כדי לייצר את הורמון השינה, המלטונין, המוח שלנו זקוק לחושך. ישנם בעין תאי גנגליון שכל תפקידם להעביר מידע למוח אודות מצב האור ובכך לווסת את ייצור הורמון המלטונין ובעצם את השעון הביולוגי של הגוף. כאשר אנו מנסים לישון עם אור בחדר – אנו מפריעים לייצור המלטונין ובעצם פוגעים ביכולת שלנו להרדם ובאיכות השינה. חשוב לשמור על חושך. כאן כדאי להוסיף שהשימוש בנייד סמוך לשינה – מחדיר את אור המסך ישירות לעיניים ומעכב את הפרשת המלטונין. המנעו ממסך לפחות שעה לפני השינה.
  6. בהמשך לסעיף הקודם – ניתן לנסות וליצור “שקיעה” ודמדומים מלאכותיים בבית ובכך לעודד את בלוטת האיצטרובל לייצר מלטונין. נסו לכבות מחצית מהאורות בבית כשעתיים לפני השינה. המשיכו וכבו את האורות אט אט לפני השינה עד למצב של החשכה מוחלטת. אם יש לכם בית חכם – תוכלו לתזמן את הכיבויים השונים בהדרגה מידי ערב. המוח שלנו “מתוכנת” לעבור בהדרגה ממצב של יום למצב של לילה והמעבר המודרני החד בין יום ובין לילה – כנראה שלא תורם ליצור המלטונין.
  7. הבנו שההתנהגות שלנו יכולה להשפיע על יצור המלטונין וכך גם התזונה שלנו. הטריפטופאן הוא חומצה אמינית שמשמשת כחומר מוצא ליצור המלטונין. מכיוון שהטריפטופאן כחומצה אמינית לא נמכר בישראל, ניתן לצרוך אותו במזון. אם אין לכם בעיה מיוחדת – נסו לאכול תפוח אדמה כשעתיים לפני השינה. תפוח אדמה עשיר בטריפטופאן ויכול לתת חומר גלם טוב לייצור המלטונין. גם גרגירי חומוס או ממרח חומוס ביתי יכולים לעשות את אותו האפקט. שימו לב שכדי למקסם את הפעולה של הטריפטופאן, יש צורך להרחיק אותו מחלבונים אחרים – מחומצות אמיניות אחרות. לכן, אל תאכלו אותו בסמוך לבשר, עופות, ביצים, דגים וגבינות. בקיצור – דאגו לאכול ארוחת ערב מוקדם מאד וכנשנוש של שעתיים לפני השינה – אכלו מעט תפוח אדמה או חומוס (או גם וגם..).
  8. ארוחה לפני השינה – בכלל, תנו מנוחה למערכת העיכול שלכם ואל תעמיסו עליה לקראת השינה. כשעתיים לפני השינה אכלו את ארוחת הערב והמנעו מאוכל ושתיה (מלבד מים או חליטה איכותית מסעיף מס’ 1) בהמשך הערב. כאשר מערכת העיכול שלכם לא עסוקה מידי – הגוף שלכם פנוי יותר לשינה.
  9. ואם הטריפטופאן לא משפיע מספיק – אפשר לנסות להשתמש בדבר האמיתי – מלטונין. את המלטונין ניתן לצרוך כתוסף או תרופה. הוא נכנס למחזור הדם, מגיע אל המוח ומסייע להשרות שינה. זה לא קסם אבל יכול מאד לעזור במצבים של הפרעות בשינה. שימו לב רק לכמה דברים:

    א. המלטונין נמכר בארץ כתרופת מרשם בלבד. בקשו מהרופא מרשם או שתצטרכו לקנות בחו”ל.ב. בחו”ל הנושא של המלטונין מפותח מאד – אפשר לקנות אותו בשחרור מושהה, בשחרור מהיר או מוצר משולב. אם אתם מתקשים להרדם – תרצו כנראה לקנות את השחרור המהיר, אם אתם מתעוררים באמצע הלילה – תרצו כנראה את השחרור המושהה ואם גם קשה לכם להרדם וגם לא החלטתם באיזו קטגוריה אתם – כנראה שתרצו את המוצר המשולב.. :-).

    ג. שימו לב למינונים – מינון של 1-3 מ”ג, מהניסיון שלי, לא נותן מספיק מענה. נסו את ה 5-10 מ”ג לאפקט טוב.

    ד. קראו את הוראות השימוש. המנעו מנהיגה ושימוש בכלים מסוכנים לאחר השימוש במלטונין.

  10. איזון הורמונלי כללי – כל המערכת ההורמונלית קשורה זה בזה ופגיעה ביצור המלטונין עשויה להגרם מחוסר איזון כללי של המערכת ההורמונלית. שני הדברים הקלים ביותר לשליטה במערכת ההורמונלית – הם הורמוני הלחץ והורמון הסוכר – האינסולין. אם היום שלכם לחוץ מאד – נסו לסגור אותו עם מעט מדיטציה, תרגילי נשימה או כל דבר אחר שיפיג לכם את המתח. הצמחים שהזכרנו למעלה – עובדים גם על הכיוונים האלו אבל רצוי לחזק את העבודה בעזרת מעט הרפיה. אם נצליח להשפיע על הורמוני הלחץ ולווסת את פעולת בלוטת האדרנל – נשפיע לטובה גם על יצור המלטונין ועל הסיכוי שלנו להרדם. כך גם עם הורמון האינסולין – תנודות של הסוכר באמצע היום גורמות לתנודות של אינסולין ושיבוש של כל המערכת ההורמונלית. מה עושים? מורידים את כל הסוכרים המעובדים והפחמימות הריקות מהתזונה. אם זה נשמע לכם בלתי אפשרי, לפחות הפסיקו לצרוך אותן מהצהריים והלאה. לא אידיאלי אבל יותר טוב מכלום..
  11. דבר אחרון – אם הגעתם לכאן – אתם כנראה ממש נואשים (או פשוט אנשים סקרנים, סמנו את התשובה הנכונה..). בשנים האחרונות גיליתי את “תהודת שומאן”. חיפשתי מחקרים ומצאתי מחקרים שמראים שיש השפעה בלתי ידועה של תהודת שומאן על התאים שלנו. נראה לי שזה קצת ראשוני אבל המסקנה שלי כרגע היא שתהודת שומאן יכולה להשפיע לטובה על השינה שלנו. תהודת שומאן היא תדר מחוץ לטווח השמיעה של האדם (נמוך מאד) שמדמה את התדר הטבעי של כדור הארץ. בכדור בו אנו חיים היום, ישנם תדרים רבים שמסתובבים סביבנו ו”מעמעמים” את ההדהוד הבסיסי של כדור הארץ. תהודת שומאן מגבירה עבורנו את התדר הבסיסי של כדור הארץ ובעזרת הטכנולוגיה – מחזירה אותו קצת “אל הטבע”. מה עושים בתכל’ס – קונים מכשיר בכ 200 ש”ח, מחברים לחשמל, שמים מתחת למיטה והולכים לישון…

זהו לבינתיים…

לילה טוב!!

(נ.ב. אשמח לקבל תובנות שלכם, השלמות ופידבקים כאן בתגובות למטה. תודה!).

קציצות חלמית (חוביזה)

אם מתאים לכם לאכול מזון טרי ובריא (וטעים!) הישר מהטבע – אתם מוזמנים לנסות קציצות חלמית (חוביזה). מוכנים?

רכיבים:

  • המון עלי חלמית (תמיד תצטערו בסוף שלא ליקטתם יותר…)
  • ביצה
  • מעט פירורי לחם / תחליף פירורי לחם ללא גלוטן
  • מעט מלח

אופן ההכנה:

  1. משרים את עלי החלמית במים עם מעט סבון למשך רבע שעה בכדי לנקות אותם מחרקים או חומרים אחרים (פיח מכוניות, אבק וכד’)
  2. חולטים את עלי החלמית במים רותחים עד שהם משנים מעט את צבעם ומקבלים גוון כהה יותר.
  3. קוצצים את עלי החלמית ביד, בעזרת סכין או בסלייסר.
  4. מוסיפים את הביצה ומעט מלח.
  5. מוסיפים מעט פירורי לחם או תחליף פירורי לחם ללא גלוטן עד לקבלת עיסה שניתן ליצור ממנה כדורים.
  6. בוחשים היטב, צרים את הקציצות ומניחים על תבנית עם נייר אפייה.
  7. מתיזים שמן זית – עדיף בספריי – על גבי הקציצות.
  8. מכניסים לתנור עד להזהבה.

בתאבון!!

כשרות תוספי תזונה וצמחי מרפא לפסח תשפ”א / 2021

בכל הנוגע לכשרות תוספי תזונה בפסח – יש צורך להיות מעודכנים ולא להסתמך על מידע משנים קודמות. ננסה להביא לכם כאן את המידע העדכני ביותר. פסח כשר ושמח!

מוצרי מעט צריBe10 / Noa-M ופורטולקה – מותרים לשימוש בפסח ללא חשש.

חברת אלטמןחברת אלטמן פרסמה השנה את המוצרים שלה שכשרים לפסח.

קופת חולים כלליתקופת חולים כללית פרסמה גם השנה חוברת מעודכנת לפסח שכוללת רשימת תרופות מותרות, רשימה של מזון לתינוקות ורשימת תוספי תזונה. אם יש משהו שחיפשתם ולא מצאתם – תוכלו למצוא במבוא לחוברת עוד הנחיות לשימוש בתרופות מסוימות שלא נמצאות ברשימה.

סולגאר – סופהרב – הרב זריצקי הוציא עדכון מסודר של כשרות לפסח תשפ”א של מוצרי סולגאר – סופהרב:

סולגאר סופהרב כשרות לפסח תשפא

שימו לב שהרשימה היא של דברים אותם לא ניתן לצרוך בפסח. את כל שאר המוצרים של סוגאר / סופהרב ניתן לצרוך בפסח!

 

שאלה: האם מותר לצרוך ויטמין C בפסח?

תשובה: ויטמין C מופק פעמים רבות בתעשייה מדגנים ועל כן, אין לצרוך ויטמין C ללא כשרות לפסח.
יחד עם זאת, לאנשים חולים שזקוקים לויטמין C, אף אם הם חולים שאין בהם סכנה, מותר לקחת ויטמין C ללא טעם – בבליעה.
חולה שאין בו סכנה ולא מסוגל לבלוע – יכול להשתמש גם בויטמין C ללעיסה ובתנאי שתוספת הטעם וההמתקה נועדו לשפר במעט את הטעם החמוץ מאד של הויטמין C כדי שיהיה נסבל לילדים אך לא במקרה שההמתקה הופכת את הויטמין C לטעים.
ויטמין C טעים, כזה שילדים לפעמים מבקשים גם מעצמם, אין להשתמש בו בפסח. מומלץ לבדוק לפני פסח את טעמו של הויטמין C ללעיסה בכדי לדעת איך לנהוג בו.

מכיוון שהשנה ניתן למצוא ויטמין C שמותר לשימוש בפסח לכתחילה – מומלץ מאד לדאוג לכך מראש.

 

פסח כשר ושמח!!

אז מה עושים בסגר?…

הסגר עשוי להיות לא פשוט עבור חלק מאיתנו. הוא עלול לגרום למתיחות בין בני המשפחה, הוא עלול לגרום לאחדים לשקוע בדיכאון או אצל אחרים להגביר את החרדה והסטרס מהקיום הכלכלי ובקיצור – הוא טומן בחובו אתגרים שונים ומשונים…

ובכל זאת – יש כמה דברים שניתן לעשות בכדי להעביר את הסגר בשלום, לפחות מהבחינה הבריאותית:

  1. טלו ויטמין D – “ויטמין השמש” חסר באופן טבעי בחורף וחסר עוד יותר בסגר – כאשר אנו יותר ויותר בבית. מאחר שכבר הוכח מזמן הקשר בין חוסר בויטמין D לבין רמת התחלואה בקורונה – אין שום סיבה הגיונית לא ליטול ויטמין D באופן יומיומי בתקופות של סגר קורונה. ממליץ על לפחות כ 800 IU (יב”ל) של ויטמין D מידי יום.
  2. פעילות גופנית – אם יש לכם פעילות קבועה בשגרה – אל תוותרו עליה בימי הסגר. אם הפעילות שלכם היא פעילות שלא מתאפשרת בזמן הסגר (בריכה, חדרי כושר וכו’) נסו לפחות לשמור על משהו. הישיבה הארוכה בבית בטח לא תורמת לבריאות שלנו…
  3. גם אם הנגישות שלכם לנשנוש השתפרה, נסו לשמור על שגרה של ארוחות טובות ומזינות. לשהייה בבית יש פוטנציאל מצוין בשל הנגישות לאוכל טוב ופוטנציאל הרסני בשל הנגישות לג’אנק ונשנוש. השלב הראשון – מודעות.
  4. הכי חשוב – עשו דברים שאתם אוהבים לעשות, תשמרו על אופטימיות עד כמה שניתן והישארו שמחים! אל תתנו למתח לתפוס אתכם: השתמשו בכלים שונים על מנת להפיג את המתח.

מקווה שעזרתי לכם, אפילו במעט, לעבור את התקופה הזאת קצת יותר בקלות וביותר בריאות! סגר נעים, קצר ובריא!

אנטיביוטיקה לטיפול בדלקות אוזניים?

אנטיביוטיקה היא טיפול ברירת המחדל בדלקות אוזניים אבל האם מדובר ברפואה מבוססת מחקרים או שאולי רופאים נותנים אנטיביוטיקה מתוך אמונה שזה הדבר הנכון ובעצם – זה לא ממש עוזר?

במאמר לא חדש בכלל של חוקרים מ Cochrane Collaboration, שסקר 13 עבודות שונות עם סך הכל כ 3400 ילדים, מתוארות המסקנות וההנחיות הבאות:

  1. לעיתים קרובות, האנטיביוטיקה לא מזרזת החלמה במקרה של דלקת באוזן התיכונה אלא רק מפחיתה במעט כאבים קלים.
  2. אנטיביוטיקה יכולה להפחית במעט את הסיכון לפגיעה בעור התוף אולם החוקרים מציינים שהאנטיביוטיקה מפחיתה רק במעט את הסיכון שהוא קטן מאד ממילא ובנוסף – מציינים החוקרים – רוב המקרים של פגיעה בעור התוף מתרפאים מאליהם בתוך כמה שבועות.
  3. ילדים עם דלקת אוזניים בשתי האוזניים או עם הפרשות מהאוזניים יכולים להפיק יותר תועלת מנטילת אנטיביוטיקה.
  4. יש לשים לב לתופעות הלוואי של האנטיביוטיקה – פריחה, שלשולים, בחילות המופיעות אצל כ 5% מהילדים שנטלו אנטיביוטיקה לטיפול בדלקת של האוזן התיכונה. בנוסף – הטיפול האנטיביוטי עלול לגרום להווצרות של חיידקים עמידים לאנטיביוטיקה.
  5. החוקרים ממליצים להמתין 2-3 ולראות את התפתחות הדברים לפני שרצים ונוטלים אנטיביוטיקה.

לסיכום:

אם הרופא שלכם ממליץ על נטילת אנטיביוטיקה לטיפול בדלקת של האוזן התיכונה:

  1. יתכן שמדובר על דלקת בשתי האוזניים או בדלקת אוזניים מלווה בהפרשות.
  2. הרופא שלכם אינו מעודכן (סיכומי החוקרים התפרסמו בשנת 2008…).

 

 

 

יוביקווינול (Ubiquinol) – הדור החדש של קו אנזים Q10

אחרי הפסקה של כמה שנים, החלטתי לחזור ולכתוב והדבר הראשון שחשבתי לכתוב עליו הוא היוביקווינול (Ubiquinol). היוביקווינול הוא הדור החדש של קו אנזים Q10. על הקו אנזים Q10 כתבנו כבר בעבר והסברנו שהוא תוסף שעובד ברמה התאית ולכן בעל השפעה רחבה ביותר על הבריאות אולם בעיקר משפיע על תאים שצורכים אנרגיה רבה – השרירים ובתוכם הלב. התוסף הוא קיריטי לאלו שמשתמשים בתרופות ממשפחת הסטטינים. 

המשך קריאה…